Alle som har bygd nytt siden 2010 har vært underlagt et påbud om å montere komfyrvakt. Det samme gjelder alle nye elektriske anlegg. Dette er for å redusere antall branner, og er et av mange tiltak for å bedre el-sikkerheten hjemme.
En komfyrvakt har til oppgave å stoppe strømtilførselen til komfyren hvis det skulle oppstå fare for brann ved eksempelvis tørrkoking, røykutvikling eller at varme plater ikke har noe å varme opp. ulike varianter, men i utgangspunktet består de av en sensor og en strømbryter. Sensoren utløser en alarm hvis den oppdager fare, og hvis ingen reagerer på alarmen skal bryteren kutte strømmen. Enkelt, greit og trygt.
«Ekstra fokus på brannforebyggende arbeid.»
Bakgrunnen for å montere komfyrvakt er selvfølgelig av det dystre slaget, men målet er jo veldig positivt. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har startet en nasjonal satsning de kaller «Alt vi kan mot brann», og den ble sparket i gang av en egen komfyrvaktkampanje i 2017. Dette er brannforebyggende arbeid som får ekstra oppmerksomhet frem til 2020.
Prisene på produkt og installasjon er avhengig av flere faktorer. Komfyrvakter finnes nemlig i flere varianter, og de har ulik installasjon. Vi kan likevel skille dem i to hovedgrupper. Den ene kobles til det elektriske anlegget av din lokale elektriker, mens den andre kobles til via en stikkontakt.
Elfag og Elfag-elektrikerne samarbeider med Tryg Forsikring, og ved å redusere faren for ulykker i hjemmet kan du som boligeier få såkalt sikkerhetsrabatt på premien. Snakk derfor med en Elfag-elektriker der du bor for å høre mer om deres FG-godkjente komfyrvakter.
Komfyrvakt er altså ikke kun noe man installerer i forbindelse med at man blir eldre, men et sikkerhetsverktøy som burde finnes i alle hjem. Noe denne videoen Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap illustrerer.